https://bazakonkurencyjnosci.funduszeeuropejskie.gov.pl/ogloszenia/47505 Ogłoszenie nr 2021-6391-47505 Świadczenie usług cateringowych w terminie: czerwiec – październik 2021 Status ogłoszenia: Opublikowane Termin składania ofert 2021-05-31 Data opublikowania ogłoszenia 2021-05-11 Data ostatniej zmiany 2021-05-14 Planowany termin podpisania umowy 2021-05 OGŁOSZENIE OFERTY PYTANIA Powstaje w kontekście projektu RPZP.07.06.00-32-P001/20 - Region Dobrego Wsparcia Czy dopuszczalna oferta częściowa? NIE Dane adresowe ogłoszeniodawcy Caritas Diecezji Koszalińsko-Kołobrzeskiej Ks. Bpa Czesława Domina 8 75-061 Koszalin NIP: 6690506452 Osoby do kontaktu Agnieszka Pluta tel.: 501546767 e-mail: apluta@caritas.pl Części zamówienia Część 1 świadczenie usług cateringowych Czy dopuszczalne oferty wariantowe NIE Przedmioty zamówienia Usługa Usługi cateringowe Opis Przedmiotem niniejszego zamówienia jest świadczenie usług cateringowych w terminie: czerwiec – październik 2021 Usługi cateringowe rozumiane są jako zakup produktów, przygotowania i dostarczania całodziennego wyżywienia dla osób przebywających w mieszkaniu wytchnieniowym zlokalizowanym na terenie Ośrodka Charytatywnego dla Dzieci i Młodzieży p.w. Aniołów Stróżów przy ul. Aniołów Stróżów 1 w Kołobrzegu. W ramach usług dostarczone powinny zostać następujące posiłki: pełnowartościowe śniadania, obiady składające się z dwóch dań (I+II danie), pełnowartościowe kolacje dla każdego osobodnia. Zamawiający rozumie osobodzień jako jedną osobę przebywającą jeden dzień na terenie mieszkania wytchnieniowego. Wykonawca zobowiązany jest do realizacji przedmiotu zamówienia sukcesywnie w zależności od potrzeb Zamawiającego, tj. faktycznych pobytów osób w mieszkaniu wytchnieniowym. Posiłki będą dostarczane w godzinach: śniadanie 8:30 – 8:45 obiad 13:30-13:45 kolacja 18:00- 18:15 Ilość osobodni w mieszkaniu wytchnieniowym w przedmiotowym zamówieniu szacunkowo, przy braku obostrzeń epidemicznych, nie będzie mniejsza niż 133 oraz nie większa niż 400. Ilość osobodni może się zmniejszyć w przypadku nałożenia odgórnych obostrzeń związanych ze stanem epidemiologicznym. Zamawiający będzie udostępniał harmonogram pobytu osób w mieszkaniu wytchnieniowym nie rzadziej niż raz w miesiącu oraz na każde żądanie Wykonawcy. Podana ilość posiłków jest liczbą szacunkową i jako taka nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń co do ilości faktycznie zamówionych przez Zamawiającego. Dzienna ilość posiłków będzie się zmieniać w zależności od frekwencji pobytów i nie może stanowić podstawy do wnoszenia przez Wykonawcę jakichkolwiek roszczeń. Zamawiający ma możliwość zmiany menu dzień przed wydaniem posiłku, w wyjątkowych sytuacjach, np. w przypadku, gdy okaże się, że osoba ma uczulenie na dany składnik posiłku czy ze względów zdrowotnych. ? Wykonawca będzie przygotowywał i dostarczał posiłki zachowując wymogi sanitarno – epidemiologiczne w zakresie personelu i warunków produkcji oraz weźmie odpowiedzialność za ich przestrzeganie. ? Wykonawca przed rozpoczęciem wykonania zamówienia dostarczy jadłospis w formie pisemnej, zawierający zróżnicowane posiłki na cały tydzień (od czwartku do środy). Na jadłospisie powinna widnieć gramatura, kaloryczność posiłku oraz wykaz alergenów w produktach – do wiadomości Zamawiającego. ? Dzienny jadłospis powinien uwzględnić urozmaicenie posiłków ze względu na sezonowość i święta. Posiłki winny być wykonywane z naturalnych produktów z gwarancją świeżości artykułów i produktów, bez używania produktów typu instant czy gotowych półproduktów (np. mrożone pierogi, klopsy itp.). ? W prawidłowo skonstruowanych i zbilansowanych posiłkach powinny znaleźć się różnorodne produkty z następujących grup: zbożowe, różnokolorowe warzywa, owoce, mleczne, białkowe i tłuszcze. ? Wykonawca usługi jest zobowiązany do dostarczania posiłków we własnym zakresie. Posiłki powinny być dostarczane w opakowaniach przeznaczonych do przewożenia posiłków i dających gwarancję utrzymania właściwej temperatury. ? Wykonawca usługi zobowiązuje się do: • używania wyłącznie produktów spełniających normy jakościowe produktów spożywczych, • dbania o to, by wszystkie posiłki były bezwzględnie świeże oraz charakteryzowały się wysoką jakością w odniesieniu do użytych składników, • dbania o aktualność badań sanitarno-epidemiologicznych pracowników mających kontakt z przygotowaniem, wydawaniem i transportem posiłków, • zapewnienia transportu cateringu oraz podanie go zgodnie z wymaganiami sanitarnymi dotyczącymi żywności. ? Zamawiający zastrzega sobie w trakcie realizacji umowy prawo dostępu do wszystkich atestów na surowce, urządzenia, sprzęt, naczynia, opakowania transportowe wykorzystywane w procesie przygotowania i transportu posiłków oraz wyrywkowej kontroli gramatury potraw. ? Wykonawca zobowiązany jest do przechowywania z każdego dnia próbek żywnościowych zgodnie z obwiązującymi przepisami prawa. Zamawiający zastrzega sobie prawo do okresowej kontroli w zakresie zgodności dostarczonych posiłków z wymogami Zamawiającego pod względem wagowym i podtrzymania odpowiedniej temperatury dostarczanych posiłków: • zupy - temperatura 75 °C (+/-3°C); • II danie - temperatura 65°C (+/-3°C), • dla potraw na zimno (surówki, sałatki, wędliny, zimne sosy, chłodniki, napoje zimne, desery zimne itp.) 4oC. ? Transport gotowych potraw do miejsca przeznaczenia znajdującego się poza budynkiem, w którym zostały one przygotowane, powinien odbywać się w warunkach gwarantujących pełne bezpieczeństwo tych potraw. Chodzi tu zarówno o zabezpieczenie przed zagrożeniami biologicznymi, jak również fizycznymi i chemicznymi. Kody CPV 55321000-6 Usługi przygotowywania posiłków 55520000-1 Usługi dostarczania posiłków Miejsca realizacji adres Kraj Polska Województwo zachodniopomorskie Powiat kołobrzeski Gmina Kołobrzeg Miejscowość Kołobrzeg Warunki, jakie musi spełniać oferent Typ Uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności Opis Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo-akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary Typ Wiedza i doświadczenie Opis Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo-akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary Typ Potencjał techniczny Opis Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo-akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary Typ Sytuacja ekonomiczna i finansowa Opis Do udziału w postępowaniu uprawnieni są wykonawcy, którzy: 1. posiadają uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania, Zakład/firma, w którym będą przygotowywane posiłki, posiada ważną decyzję właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego zatwierdzającą zakład/firmę jako spełniające wymagania do prowadzenia działalności gastronomicznej. 2. posiadają wiedzę i doświadczenie oraz dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia, lub przedstawią pisemne zobowiązanie innych podmiotów do udostępnienia potencjału technicznego i osób zdolnych do wykonania zamówienia, 3. znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, 4. nie wyrządzili szkody poprzez nie wykonanie zamówienia lub nienależyte wykonanie zamówienia oraz szkoda nie została stwierdzona prawomocnym orzeczeniem sądu, w okresie 3 lat przed rozpoczęciem zapytania, 5. nie są w stanie likwidacji ani nie ogłoszono wobec nich upadłości, 6. nie zalegają z uiszczeniem podatków, opłat lub składek ubezpieczenia społecznego lub zdrowotnego, 7. nie zostali prawomocnie skazani za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 8. nie posiadają wspólnika spółki jawnej, partnera lub członka zarządu spółki partnerskiej; komplementariusza spółki komandytowej oraz komandytowo-akcyjnej; członka organu zarządzającego osoby prawnej, który został prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w związku z postępowaniem o udzielenie zamówienia, przestępstwo przekupstwa, przestępstwo przeciwko obrotowi gospodarczemu lub inne przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowych, 9. nie otrzymali sądowego zakazu ubiegania się o zamówienie, na podstawie przepisów o odpowiedzialności podmiotów zbiorowych za czyny zabronione pod groźbą kary Typ Dodatkowe warunki udziału Opis 10. Wykonawca nie może być powiązany osobowo lub kapitałowo z Zamawiającym. Przez powiązania osobowe lub kapitałowe rozumie się wzajemne powiązania pomiędzy Zamawiającym lub osobami upoważnionymi do zaciągania zobowiązań w imieniu Zamawiającego lub osobami wykonującymi w imieniu Zamawiającego czynności związane z przygotowaniem i przeprowadzeniem procedury wyboru Wykonawcy a Wykonawcą, polegające w szczególności na: a) uczestniczeniu w spółce jako wspólnik spółki cywilnej lub spółki osobowej; b) posiadaniu co najmniej 10% udziałów lub akcji; c) pełnieniu funkcji członka organu nadzorczego lub zarządzającego, prokurenta, pełnomocnika; d) pozostawaniu w związku małżeńskim, w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii prostej (rodzice, dzieci, wnuki, teściowie, zięć, synowa), w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa w linii bocznej do drugiego stopnia (rodzeństwo, krewni małżonka/i) lub pozostawania w stosunku przysposobienia, opieki lub kurateli. Typ Lista wymaganych dokumentów/oświadczeń Opis Zamawiający w celu potwierdzenia warunków określonych w punkcie 4 wymaga przedłożenia następujących dokumentów: Załącznik nr 1 – formularz oferty załącznik nr 2 - oświadczenie o braku powiązań z Zamawiającym załącznik nr 3 – oświadczenia decyzja właściwego państwowego inspektora sanitarnego zatwierdzającą zakład (firmę) do prowadzenia działalności na rynku spożywczym Kryteria oceny Czy kryterium cenowe TAK Opis Cena [C] - 83%, 83 pkt. Do oceny poszczególnych ofert w zakresie kryterium cena oferty zostanie zastosowana metoda polegająca na porównaniu ceny badanej oferty z najtańszą spośród cen przedstawionych przez tych Wykonawców. Szczegóły znajdują się w załączonym zapytaniu ofertowym. Czy kryterium cenowe NIE Opis aspekt społeczny [A] - 5%, 5 pkt. Wykonawca do realizacji zamówienia zatrudni na umowę o pracę lub spółdzielczą umowę o pracę lub umowę cywilno-prawną. osobę/osoby wykluczone. Szczegóły znajdują się w załączonym zapytaniu ofertowym. Czy kryterium cenowe NIE Opis Gwarancja [G] - 12%, 12 pkt. 1. Za każdy dodatkowy miesiąc gwarancji ponad wymagane 24 doliczane będzie 1 pkt. Maksymalna ilość punktów w tym kryterium wynosi 12 pkt. Maksymalny punktowany okres gwarancji wynosi 36 miesięcy. Szczegóły znajdują się w załączonym zapytaniu ofertowym.